ZEKS Academy is een spannend nieuw project waaraan ik al een tijdje meewerk: cursisten begeleiden bij het schrijven van erotische verhalen. Marjon Cosijn is de oprichtster van een gloednieuwe schrijfschool, ZEKS Academy. Mevrouw Schrijftaal (dat ben ik) gaat cursisten feedback geven, samen met andere professionele schrijfdocenten. Achter de schermen denk ik mee over de lessen en promotie van ZEKS. Lees hier mijn interview met Marjon over de nieuwe schrijfschool.
Interview met Marjon Cosijn, de vrouw achter Zeks Academy
ZEKS Academy is de creatie van Marjon Cosijn. Ze is een kei in het ontwerpen van schrijfcursussen. In 2014 richt zij de online schrijfschool Marjon Cosijn (OSMC) op. Zij is daarmee een echte pionier. Samen met haar schrijfcoaches begeleidt ze veel beginnende schrijvers. Essentieel daarbij: een degelijke opbouw van verhalen en een sterke spanningsboog. Met al haar ervaring richt ze zich nu op een nieuw genre. In 2025 opent ze een nieuwe online schrijfschool: ZEKS Academy, voor het schrijven van erotica op een smaakvolle manier. Voor erotische verhalen is spanningsopbouw natuurlijk helemaal van belang. Geen betere climax dan een uitgestelde climax. Achter de schermen werkt Marjon keihard aan het bedenken van lessen (haar favoriete bezigheid), de bouw van de website en de promotie van ZEKS. Nu het hele zaakje online staat is het tijd voor een interview met de vrouw achter ZEKS.
Hoe kwam je op het idee voor ZEKS na al die jaren OSMC?
ik was toe aan iets nieuws, wilde met een ander, specifieker genre werken. Ik zag dat mijn blog over erotische verhalen schrijven iedere maand het meest gelezen werd. Kennelijk was daar belangstelling voor. Ik zag kansen en kreeg zin. Zin om verdiepende, prikkelende lessen te maken.
Op je Facebookpagina staat dat je een oude rot in het vak bent. Kun je daar meer over vertellen? Welke ervaring heb je, als schrijver en docent?
Ik heb een brede belangstelling en ben dol op uitdagingen. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat ik na het voltooien van de Schrijversvakschool in allerlei genres heb geschreven: columns, toneelrecensies en interviews voor een regionaal dagblad, educatieve boekjes voor Wolters Noordhoff, stapels nooit gepubliceerde liedjes en twee jeugdmusicals. Verder een novelle, een roman en een non-fictie boek over het Zeeland Nazomerfestival. Tijdens een interview voor de krant met de plaatselijke dialectvereniging bleek dat zij behoefte hadden aan een schrijfdocent. Zo ben ik begonnen, met veertien cursisten in een buurthuis. Dat voelde als thuiskomen. De docent in mij werd wakker. Ik begon met het zelf ontwikkelen van lesmateriaal en gaf jarenlang les in buurthuizen en bibliotheken. In 2014 begon ik OSMC met het idee dat ik zo veel meer mensen kon bereiken die graag beter wilden leren schrijven.
Zo’n schrijfschool vraagt veel organisatie en werk achter de schermen. Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?
Nou, als ik het van tevoren geweten had… Ik ben helemaal niet technisch aangelegd, maar met vallen en opstaan leer ik het wel. Ik ben ambitieus en heb doorzettingsvermogen. Grote dromen zijn mijn motor. Bovendien heb ik een neus voor talent in mijn netwerk. Ik benader mensen die mij kunnen helpen en van wie ik kan leren. Een docent moet zelf leergierig zijn, dat houdt het zo leuk. Als organisator leer ik overstijgend werken. Maar ik blijf altijd betrokken bij de cursisten, dat kan ik niet laten.
Wat maakt in jouw ogen een goed verhaal? En een goed erotisch verhaal?
Een goed verhaal is een verhaal dat de lezer raakt, verwondert, ontroert, boos maakt. Als er maar iets gebeurt. Dat geldt ook voor een erotisch verhaal. Het wil niet zeggen dat het allemaal uitgespeld moet worden. Suggestie is een waardevol instrument. Dat de lezer voelt dat er meer aan de hand is dan er letterlijk staat. Daarvoor moet je als schrijver veel oefenen, schrijfkilometers maken.
Welke schrijvers hebben jou het meest geïnspireerd?
Als kind verdween ik al in boeken. Letterlijk. Ze moesten mij aanraken om mij uit het verhaal te krijgen. Ik herinner me hoe ik als kind in de bibliotheek smachtend naar de andere zaal keek, want ik had alle kinderboeken al uit.
Ik ben altijd een veellezer gebleven. Het is lastig om namen te noemen, maar Renate Dorrestein, Thomas Rosenboom, Nelleke Noordervliet en Gustave Flaubert (Madame Bovary) komen als eersten boven. Vaak is mijn lievelingsschrijver de schrijver van het boek dat ik op dat moment lees.
Wat trekt je zo aan in hun werk?
De boeken van Dorrestein zijn ogenschijnlijk lichtvoetig, maar bevatten altijd een diepere laag. Rosenboom is een meester in formulering en compositie, Noordervliet bewonder ik om haar eruditie en haar complexe en genuanceerde personages en Flaubert combineert al die hoedanigheden in Madame Bovary. Dat laatste was een studieboek in het tweede jaar van Schrijversvakschool Amsterdam. Net als Rosenboom blinkt Flaubert uit in nauwkeurigheid. Bovendien hou ik van de impliciete ironie waarin maatschappijkritiek doorklinkt, die je overigens ook terugvindt bij Rosenbooms Publieke Werken.
Wat wil je potentiële cursisten van ZEKS academy graag meegeven?
Lees. Lees heel veel. Lees pulp en literatuur. Lees hedendaagse en klassieke titels. Je ontdekt niet alleen wat jou boeit of waar je je mee verwant voelt, je ontwikkelt op die manier ook spelenderwijs je gevoel voor ritme, voor verhaalopbouw, voor symboliek.
En op het gebied van het schrijven zelf?
Eigenlijk hetzelfde: schrijf. Schrijf heel veel. Schrijf in alle genres. Dat maakt je pen lenig. En ook: schrijf de eerste versie voor jezelf. Om het schrijfplezier en het levert levendige teksten op. Richt je bij de volgende versies pas op het effect van je tekst op de lezer.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de schrijfcursussen? Kijk dan hier: www.zeksacademy.com